Риб'ячий жир багатий високим вмістом омега-кислот. Вони відіграють важливу роль у роботі всіх систем організму. Щоб комплекс Омега-3 приносив для організму виключно користь, потрібно правильно його вибирати, навчитися розрізняти продукт низької якості.

Як риб'ячий жир стає омега-3 комплексом

Жир одержують із тканин тих видів риб, які мають короткий життєвий цикл. Таких особин вибирають у зв'язку з тим, що в їхньому організмі ще не встигають накопичитися шкідливі токсини. Омега-3 – це той самий риб'ячий жир, але який пройшов обробку, під час якої було очищено всі домішки. Таким чином, виходить біологічно активна добавка, зручна у вживанні з вмістом високої концентрації омега-3-ПНЖК.

Сьогодні можна купити таку біологічно активну добавку, яка доповнена корисними вітамінами та різними мікроелементами. Вони представляють собою капсули з твердою оболонкою, що випускаються у зручному для прийому контейнері.

Користь жирних кислот омега-3 на системи організму

Прийом Омега-3 рекомендований дітям, дорослим та літнім людям. У кожному випадку вона позитивно впливає на організм. Серед її корисних властивостей виділяють:

  1. Поліпшення показників клінічного та біохімічного аналізу крові. В результаті проведення досліджень було доведено, що за один курс вживання поліненасичених жирних кислот знижується рівень холестерину, і нормалізуються показники глюкози.
  2. Омега-3 рекомендована для чоловіків, які готуються стати татами. Вона відновлює процеси репродуктивної системи та покращує якість сперматозоїдів. Крім того, вона прискорює процеси вироблення гормону тестостерону.
  3. Поліпшення роботи серцево-судинної системи. Якщо регулярно використовувати як біологічно активну добавку риб'ячий жир, знижуються ризики розвитку інфаркту та інсульту.
  4. Позитивний вплив на нервову систему. Усього за кілька застосувань капсул вдасться впоратися з тривалою депресією, зняти психічно-емоційну напругу.
  5. Поліпшення еластичності суглобів. Омега-3 позитивно впливає на роботу опорно-рухового апарату. Вона сприяє зняттю запалення та больового синдрому при таких захворюваннях як артрит та артроз.
  6. Зміцнення імунітету. В організмі підвищуються захисні реакції на появу алергічних реакцій та різних аутоімунних захворювань.
  7. Поліненасичені жирні кислоти призначають дітям шкільного віку та людям похилого віку. Пов'язано це з тим, що вони позитивно позначаються на інтелектуальній діяльності – покращують пам'ять та увагу.
  8. Рекомендують їх прийом і тим людям, які прагнуть знизити масу тіла. Вони знижують почуття голоду, але при цьому прискорюють обмін речовин. Крім того, корисні і для людей, які займаються спортом – допомагають швидше позбавитися жиру і наростити м'язову масу.

Користь риб'ячого жиру багатогранна, він позитивно позначається практично на всі системи організму. Крім усього іншого, у ньому містяться вітаміни групи А, Е та D, які покращують стан шкіри.

Як правильно вибрати омега-3

Сьогодні омега-3 продається у вигляді біологічної активної добавки у багатьох інтернет-магазинах. Однак не вся вона відрізняється корисними властивостями. Потрібно вибирати її правильно, ґрунтуючись на декілька факторів.

Основна сировина

Перше, що потрібно зробити, – глибоко вивчити склад кислоти. Якісну омега-3 можна отримати лише з тканин дикої морської риби, яка водиться лише у північних широтах. Рідше, її добувають із морських водоростей, які осідають на великій глибині. В інших випадках, в біологічно активної добавки можуть міститися різні домішки і важкі метали.

Чистота кінцевого продукту

Слід поставити питання, які методи були використані для очищення сировини і як надалі поліненасичені кислоти проходили контроль якості. Рекомендовано, щоб на виробництві застосовувалися технології багатоступеневого очищення жиру. Також варто переконатися в тому, щоб вона відповідала сертифікату якості та безпеки.

Оптимальне співвідношення ціни та якості

Чим нижче концентрація омега-3, тим більше потрібно приймати капсул за 1 раз на добу. І, навпаки, дорогі біологічні активні добавки містять дуже велику концентрацію активного компонента, якою звичайній людині, яка не займається спортом, може бути достатньо. Відповідно, потрібно підбирати для себе оптимальне дозування.

Виробник

Рекомендується купувати омега-3 у постачальника. Купувати її у торгових точках у перекупника не рекомендується з кількох причин:

  • ціна може виявитися значно вищою;
  • Контроль якості з боку бренду помітно слабшає.

Крім того, у виробника можна отримати докладну інформацію про спосіб технології виготовлення поліненасиченої кислоти, її концентрацію та правила вживання.

Спосіб лову риби

Це питання може хвилювати тих споживачів, які дбають про екологію. У цьому випадку, варто переконатися, чи дотримується постачальник екологічних норм і чи контролює обсяги лову, а так 

а чи можуть вони надати інформацію про лов підтверджуючими сертифікатами.

EPA та DHA кислоти

Вибираючи біологічну активну добавку, слід враховувати, щоб у його складі були присутні EPA та DHA кислоти, саме вони є найкориснішими та необхідними для організму людини. У високій концентрації вони містяться у таких видах продуктах:

  • тушки сардини;
  • оселедець;
  • лосось;
  • скумбрія.

Чим більше Омега-3 буде цих кислот, тим більшу користь для організму принесе цей препарат.

Звичайно, перед тим, як купити вітамінний комплекс, потрібно вивчити відгуки про продукцію інтернет-магазину.

Денна норма омега 3

Добова доза для кожної людини є індивідуальною. У нормі кожна доросла людина підтримки повноцінної роботи організму повинен вживати жирні сорти риби. Якщо ж він не є любителем цього продукту, то можна замінити його на спеціалізовану добавку омега-3, дозування якої підбирається залежно від таких індивідуальних особливостей організму людини:

  1. Пацієнти, які мають проблеми із роботою серцево-судинної системи. Рекомендована норма – 1000 мг. Внаслідок проведення дослідження американські вчені довели, що пацієнти, які щодня приймали поліненасичену кислоту протягом 3-6 місяців, змогли помітно покращити показники здоров'я. За статистикою, на 25% знизилася кількість серцевих нападів, а кількість випадків раптової смертності скоротилася на 45%.
  2. Тривала депресія та тривога. Для відновлення нервової системи достатньо від 1 до 2 г препарату на добу. Досить вживати капсули протягом 2 тижнів – 1 місяця, щоб набути врівноваженості та почуття спокою.
  3. Період вагітності та лактації. Рекомендоване дозування – до 200 мг. Така біологічна активна добавка заповнить нестачу вітаміну та мікроелементів, які були втрачені матір'ю під час виношування малюка.
  4. Діти. Дозування омега-3 для дітей віком до 14 років не повинно перевищувати 50-100 мг на добу.

Важливо дотримуватись зазначеного дозування. Її перевищення може призвести до таких негативних наслідків:

  • розрідження крові, що може спричинити кровотечу;
  • поява червоних плям на шкірі та свербіння.

Медики не рекомендують приймати Омегу-3 за 1 або 2 тижні до запланованої операції. Пов'язано це з можливою кровотечею.

Таким чином, безпечне дозування риб'ячого жиру як капсул для дорослої людини становить від 2 до 3 г на добу, для дитини до 100 мг. Важливо не перевищувати цього дозування, щоб не спричинити розвитку негативних наслідків.

Що краще: рослинна чи тварина омега 3

Омега-3 підрозділяється на два основні типи – рослинного та тваринного походження.

Рослинні кислоти

Кислоти рослинного походження є альфа-ліноленовою кислотою, яка потрапляє в організм і розпадається, в результаті чого організм отримує необхідну кількість омега-3. У чистому вигляді вона міститься у таких видах продуктах:

  • оливкова олія;
  • лляна олія;
  • горіхи;
  • водорості;
  • насіння чиа.

У рослинному вигляді поліненасичена кислота відіграє важливу роль для кісток та суглобів, а саме, сприяє формуванню правильного скелета у дітей та запобігає захворюванням опорно-рухового апарату у дорослих.

Тварини кислоти

Омега-3, представлена ​​як кислоти тваринного походження, найбільш корисна для організму людини. Її отримують із наступних видів продуктів:

  • жирні сорти риби;
  • печінка тріски.

Вона сприятливо впливають на мозкову діяльність людини – дозволяє покращити пам'ять, підвищити концентрацію, позбавити депресії та підвищити працездатність. Дітям її рекомендується приймати у розвиток промови.

Що таке омега 6 та омега 9 і навіщо вони

Необхідний продукт повноцінної роботи організму – омега-3. Однак, крім його відомі ще такі поліненасичені кислоти, як Омега-6 і Омега-9, вони також впливають на стан організму.

Омега-9

Омега-9 має властивість накопичуватися в організмі. Корисні її властивості для людини багатогранні, серед них виділяють:

  • профілактика розвитку цукрового діабету;
  • запобігання появі проблем у роботі серцево-судинної системи;
  • профілактика раку молочної залози;
  • зміцнення імунітету, створення захисного бар'єру, що протистоїть вірусним, застудним чи інфекційним захворюванням;
  • зниження рівня холестерину у крові;
  • покращення тканинного метаболізму в тканинах, що запобігає ризикам розвитку хронічного запалення.

У чистому вигляді Омега-9 міститься у наступних видах продуктів:

  • оливкова олія;
  • деякі види горіхів, наприклад, арахіс;
  • авокадо;
  • насіння, насіння гірчиці, льону чи кунжуту;
  • лосось.

У нормі, на думку дієтологів, Омега-9 має становити від 15 до 20% добової норми калорій.

Омега-6

Омега-6 – це той компонент, який відповідає за збереження молодості та здоров'я. Серед його корисних властивостей для організму виділяють:

  • поліпшення стану шкіри, появи еластичності та здорового блиску;
  • зниження рівня холестерину у крові;
  • поліпшення зсідання крові;
  • усунення больового синдрому та зняття запалення.

У чистому вигляді Омега-6 міститься у таких видах продуктів:

  • деякі види масел, а саме, пальмова, соєва та соняшникова;
  • Чорна смородина;
  • м'ясо птиці;
  • яйця;
  • насіння – гарбузове або соняшникове;
  • горіхи кешью.

У нормі добова норма Омега-6 має бути більшою, ніж Омега-3 у 4 рази. Однак, не завжди у людини з'являється бажання та можливість вживати продукти з її змістом. У цьому випадку замінити її можна, купивши якісні біологічно активні добавки.

З якої риби отримано жир

У більшості випадків, сировиною для виготовлення риб'ячого жиру виступає печінка сімейства тріскових, а саме:

  • макрурус тупорилий;
  • пікша;
  • атлантична чи балтійська тріска.

В окремих випадках для приготування корисної біологічної добавки використовують покривне сало китів або підшкірне сало тюленів. Окремо варто розібрати питання, як саме відбувається процес виготовлення риб'ячого жиру:

  • Від печінки тріски відокремлюють жовч, після чого обмивають її і поміщають у спеціалізовану ємність у подвійними стінками.
  • Далі печінку нагрівають за рахунок водяної пари до 50 градусів.
  • Через термічний вплив починає активно виступати жир, а при температурі 0 градусів він починає відстоюватися.

Отриманий жир має темний колір і неприємний гіркуватий присмак. Щоб продукт став придатним для споживання, він повинен пройти наступний процес очищення:

  1. За допомогою застосування каустичної соди з тріски видаляють вільні жирні кислоти.
  2. Далі застосовують різні абсорбенти, які знебарвлюють риб'ячий жир.
  3. Обов'язковий етап у процесі очищення – видалення високоплавких жирів. Щоб цього досягти проводять обробку холодів або спеціалізовану фільтрацію.
  4. Видалення летких компонентів.
  5. Завершальний етап у процесі очищення – перегонка жиру через спеціалізовану систему.

Після очищення продукт обов'язково проходить процес стандартизації, який дозволяє визначити рівень вітаміну та корисних продуктів. В середньому, щоб отримати 1 кілограм риб'ячого жиру потрібно приблизно 6 шт. печінки великих риб.

Молекулярна форма омега 3

Омега-3 може бути представлена ​​в декількох молекулярних формах:

  1. Тригліцеридна форма (Tg). Має на увазі натуральну форму Омега-3, яка знаходиться в дикій рибі. І тут концентрація корисних кислот сягає від 30 до 60%.
  2. Етиловий ефір (ЕЕ). Це синтетична форма Омега-3. Її одержують у результаті заміни гліцерину у тригліцеридній формі на етиловий спирт. Після нагрівання продукту концентрація ЕПК та ДГК може збільшитись аж до 90%.
  3. Реетифіковані тригліцериди. Ще одна форма синтетичного походження Омега-3. У цьому випадку відбувається зворотна заміна етилового спирту на молекули гліцерину. Концентрація кислот у разі може досягати до 60%.
  4. Фосфоліпіди – натуральна форма Омега-3, отримана внаслідок переробки антарктичного ракоподібного криля. Відрізняється низьким вмістом ЕПК та ДГК, але при цьому має у складі масу корисних речовин.

Рекомендується надати перевагу натуральній формі Омега-3, оскільки вона принесе більше користі для організму.

Що краще омега-3 у капсулах або в рідкій формі

У продажу в аптеках або на сайтах інтернет-магазинів Омега-3 може випускатися у двох формах – у вигляді рідкої олійної консистенції або капсул. Рекомендується віддати перевагу другому варіанту з кількох причин:

  • оболонка капсул є захист риб'ячого жиру від окиснення при впливі повітря;
  • у такому вигляді препарат зручніше зберігати та брати із собою;
  • тривалий термін придатності.

Щодо нестачі капсульної форми – для багатьох споживачів стає скрутним її прийом. Якщо ж потрібно купити рідку Омега-3, то варто вибирати найменший флакон, так як після розтину вона досить швидко зіпсуватися.

Побічні ефекти прийому риб'ячого жиру

Незважаючи на велику користь продукту, від прийому риб'ячого жиру можуть виникнути несприятливі побічні ефекти. До них належить:

  • погіршення згортання крові;
  • алергічна реакція, представлена ​​у вигляді сверблячки або почервоніння.

Важливо дотримуватись добового дозування. У разі її перевищення можуть виникнути такі небажані наслідки, як:

  • запаморочення та двоїння в очах;
  • загальна слабкість та швидка стомлюваність;
  • дратівливість та нервозність;
  • погіршення апетиту;
  • порушення роботи серцево-судинної системи

При появі подібних побічних ефектів потрібно припинити прийом Омега-3 та дотримуватися дієти з низьким вмістом кальцію. Також рекомендується вживати достатньо води.

Що стосується протипоказань, то риб'ячий жир не рекомендується вживати:

  • пацієнтам, які мають індивідуальну непереносимість компонентів;
  • захворювання печінки або нирок у гострій чи хронічній стадії;
  • сечокам'яну хворобу;
  • захворювання органів дихання;
  • дітям віком до 7 років.

При вагітності та в період грудного вигодовування таку біологічно активну добавку слід приймати з обережністю. Краще попередньо проконсультуватись із лікарем.

Як швидко вибрати омега-3

Якщо немає часу довго вибирати комплекс Омега-3, повністю вивчати інформацію про виробника та умови видобутку риби, варто звернути увагу всього на три основні фактори:

  • з якої сировини був виготовлений жир;
  • який проходив процес обробки та очищення;
  • має сертифікат, що підтверджує якість та безпеку.

Як правило, найбільш надійні та корисні для організму біологічні добавки від виробника без посередника. Придбати їх можна в інтернет-магазинах чи спеціалізованих торгових точках.

Омега-3 – неймовірно корисний компонент, який бере участь практично у всіх фізіологічних процесах організму. Отримати його можна із різних продуктів. Якщо немає бажання їх вживати, то заповнити нестачу речовини можна за рахунок прийому препарату у вигляді капсул або масляної рідини. Важливо вибрати її правильно.