Лляне насіння та його корисні властивості відомі протягом багатьох століть. Як використовувати для схуднення та які його властивості? Воно виглядає непомітно, але приховує у собі величезну силу, що використовується вже понад 7000 тисяч років.
Що таке насіння льону
Дуже часто використовувалося як лікувальний засіб у народній медицині, і досі славиться своєю поживною цінністю. Протягом деякого часу також було популярним серед людей, які дотримуються дієти для схуднення. Насамперед через високий вміст у ньому харчових волокон, які допомагають покращити обмін речовин і чинять очищувальну дію на кишечник. На жаль, продукт, споживаний у надлишку, може завдати шкоди. Як уникнути побічних ефектів, пов'язаних із споживанням цього засобу?
Властивості
Джерело омега-3 жирних кислот
Дуже важливо підтримувати правильне співвідношення між споживанням омега-3 та омега-6, яке має бути 4:1. На жаль, часто останніх ми вживаємо з їжею набагато більше. Вживаючи лляне насіння, ми можемо трохи компенсувати цю нерівність. І це варто зробити, враховуючи, що омега-3 жирні кислоти знижують рівень тригліцеридів у сироватці, а отже – протидіють розвитку атеросклерозу та нормалізують роботу серця та кровоносну систему.
Джерело клітковини
В одній столовій ложці насіння міститься 3 г клітковини, і це покриває щоденні потреби в ній приблизно на 10 відсотків. Лляне насіння складається з 40 відсотків розчинного волокна та 60 відсотків нерозчинного волокна. Розчинне волокно допомагає підтримувати триваліше відчуття ситості після їжі, оскільки воно викликає затримку спорожнення шлунка. А також допомагає регулювати рівень глюкози та холестерину в крові. У свою чергу, нерозчинне волокно посилює перистальтичні рухи кишечника, і це впливає на регулярність рухів кишечника.
Джерело білка
Цей продукт також є джерелом високоякісного та легко засвоюваного білка, який становить близько 20-30 відсотків його складу. Засвоюваність цього білка становить цілих 95,5 відсотка. Найкраще вживати лляний білок із білком, присутнім у молочних продуктах. Тоді вони становитимуть ідеальну суміш. Варто також додати, що насіння льону містить біологічно активні пептиди, які знижують ризик серцевих захворювань.
Протипухлинна дія
Також було досліджено протипухлинну ефективність лляного насіння, насамперед у контексті раку молочної залози. Лляне насіння містить найбільше лігнанів, а це один із видів фітоестрогенів. У ньому їх так багато, що воно тримає пальму першості серед усіх продуктів. Вживання лляного насіння жінками, які страждають на рак молочної залози, викликало гальмування збільшення пухлини і, що перевірено в багаторічній перспективі – життя продовжилося на цілих 70 відсотків порівняно з жінками, які його не приймали.
Джерело вітамінів, макро- та мікроелементів
Воно містить кілька видів вітамінів: вітаміни групи В, вітамін Е та вітамін К. Воно також є джерелом мікроелементів: фосфору, кальцію, магнію, калію та натрію, а також заліза, міді, цинку, марганцю та селену.
Вплив на роботу травної системи
Насіння льону, крім того, що є джерелом харчової клітковини, вітамінів, макро- та мікроелементів, яких часто не вистачає в нашому щоденному раціоні, нормалізує травну систему, полегшує хвороби, пов'язані з виразками шлунка, печією та запорами.
Вплив на роботу дихальної системи
Крім того, лляне насіння може використовуватися для лікування захворювань, пов'язаних з респіраторними інфекціями, оскільки воно має заспокійливу та зволожуючу дію на слизову оболонку.
Проти полегшення симптомів менопаузи
Вплив продукту на полегшення припливів, що виникають у жінок у менопаузі, також був вивчений. 140 жінок щодня протягом 3 місяців приймали 4 столові ложки лляного насіння. Це дозволило вдвічі скоротити частоту припливів, і навіть поліпшити загальне самопочуття піддослідних.
Як приготувати
Приготувати лляне насіння не складно. Достатньо залити окропом пів чайної ложки насіння і залишити його приблизно на півгодини, поки воно не встигне набухнути. І готове! Можна з'їсти "кисіль", що вийшов, або з'їсти саме насіння.
Використання в кулінарії
Лляне насіння можна додавати в коктейлі, салати, йогурти, а також замінювати їм яйце, необхідне при приготуванні багатьох м'ясних страв, наприклад, рубаних котлет. Щоб лляне насіння об'єднувало м'ясну масу, потрібно додати його у фарш у кількості 1 столової ложки на 1 кг м'яса. Насіння льону також можна додавати в домашнє печиво та десерти; пити льон рекомендується при захворюваннях травної системи, наприклад, при виразках та запорах, а також при застуді, що протікає з ангіною.
Цікавий факт полягає в тому, що настій із льону також можна використовувати зовнішньо у вигляді компресів для подразненої шкіри та масок для волосся. Його також можна додавати у ванну, коли у нас є проблема із сухою і сверблячою шкірою, яка лущиться.
Лляне насіння для схуднення
Лляне насіння допомагає зменшити напади голоду та дає тривале почуття ситості. Під час схуднення рекомендується як мелений льон, так і насіння льону у натуральному вигляді. Однак не потрібно перестаратися з кількістю його споживання.
Основним принципом при збагаченні вашої дієти лляним насінням є збільшення кількості води, яку ви п'єте. Якщо ми не слідуватимемо цьому правилу, то організм може швидко зневоднюватися або виникнути кишкові запори. Вживання льону у великій кількості також може призвести до серйозних наслідків для здоров'я, тому що засоби, що містяться в ньому і покривають травну систему, перешкоджають засвоєнню цінних поживних речовин. Лляне насіння не слід вживати до та після прийому ліків.
При вживанні льону рекомендується приготувати настій з 2-3 столових ложок насіння та 1 склянки води – насіння потрібно залити теплою водою і залишити на годину, щоб вони відокремилися. Отриманий "кисіль" можна вживати в невеликій кількості кілька разів на день.
Протипоказання
Перед вживанням продукту слід проконсультуватися з лікарем вагітним жінкам і матерям-годувальницям. Хоч і виникнення побічних ефектів є малоймовірним, поки що проведено дуже мало досліджень, які могли б впевнено їх виключити. Також людям з аутоімунними та запальними захворюваннями кишечника слід проконсультуватися з лікарем.
Підсумки
Продукт має численні цілющі властивості і допомагає підтримці міцного здоров'я. Його безперечною перевагою є висока харчова цінність, завдяки якій воно виявилося на високому місці серед так званих суперпродуктів.
Автор блогу Богдан Ефимчук, 17 грудня 2021 року |