Протеїн можна вважати як корисним доповненням до спортивного харчування, так і речовиною, здатною перекреслити всі здобутки. Уся справа в дозуванні, типі білка та спортивних цілях — тільки при правильному поєднанні цих трьох чинників білок піде на користь.
Розглянемо, якими властивостями володіє протеїн, і як він може допомогти в досягненні фітнес-цілей бодібілдерам, спортсменам і всім, хто хоче досягнути ідеальної форми.
Як протеїн діє на організм?
Сама по собі протеїнова суміш — це витяжка з білку. Набір амінокислот у різних видах білка може відрізнятися. Амінокислоти активно включаються в катаболізм, беручи участь в регенерації клітин — у тому числі і м'язових. Це відбувається приблизно так:
Білок всмоктується переважно в тонкому кишечнику. У цьому плані витяжка засвоюється краще, ніж білок, що надходить з їжею.
Через слизову тонкого кишечника білок активно проникає в кров для подальшого метаболізму. Наступний етап його перетравлення — розкладання до амінокислот.
Саме амінокислоти вважаються "будівельним матеріалом" для м'язових волокон.
Незважаючи на те, що найчастіше протеїн асоціюється з набором маси, для бажаючих схуднути він теж буде корисний. Досить замінити деякі продукти з раціону на поживний протеїновий коктейль і не пропускати тренування — у такому разі не тільки жир буде ефективніше замінюватися м'язами, але і самі м'язи будуть швидше відновлюватися після занять спортом.
Навіщо бодібілдерам і спортсменам ця добавка?
Чим активніше задіюються м'язи, тим більша потреба в протеїні у людини. В іншому випадку організм буде виснажуватися, незважаючи на поглинання інших складових раціону — жирів і вуглеводів.
Білки і амінокислоти необхідні для підтримки ефективності тренувань — без них м'язи майже не будуть рости, а кожне заняття спортом буде супроводжуватися сильними болями. Саме з цієї причини протеїн в тому числі рекомендується новачкам - так набагато простіше влитися в режим тренувань, не відчуваючи сильний м'язовий біль.
Таким чином, у білка можна виділити три основні функції:
- активне відновлення м'язів;
- нарощування м'язової маси;
- ефективне схуднення за рахунок заміни жиру м'язами.
Класифікація протеїнів для набору маси
Для того, щоб підтримувати здоровий стан організму, постійно необхідно підтримувати необхідний вміст амінокислот в ньому. В метаболізмі беруть участь два десятка амінокислот, при цьому шість з них — незамінні, тобто ті, які можна отримати виключно з їжею.
Залежно від співвідношення цих речовин у складі білка визначаються його властивості і дія. Найчастіше для спортивного харчування купується:
- казеїн — дериват з молочної сироватки. Він досить поживний —відмінний варіант для швидкого набору маси. При цьому варто врахувати, що разом з високою калорійністю приходить і збільшений час метаболізму — в середньому казеїн перетравлюється за 2-4 години;
- сироватковий протеїн. Його теж добувають з молочної сироватки, але технологія отримання набагато простіша попереднього варіанту. Сироватковий білок легко засвоюється і може мати приємний смак в складі коктейлю, але ефект від нього не найпомітніший. Найкраще додавати цей вид протеїну в їжу в якості додаткового харчування;
- ізолят протеїну. Для його отримання зневоднюють молочну сироватку, після чого прибирають лактозу і жири. Ізолят часто має приємний смак і підвищений вміст білка в складі в порівнянні з іншими видами білка.
Для людей з непереносимістю лактози альтернативою стане соєвий протеїн. До нього теж варто підходити з обережністю, так як білок сої не завжди сприятливо впливає на стан слизової шлунка і засвоюваність інших речовин.
Як розрахувати дозу для кожного прийому їжі?
Для тих, хто хоче набрати кілька кілограмів м'язів, схема розрахунку проста: в день потрібно споживати як мінімум 1 грам білка на один кілограм ваги. При інтенсивних фізичних навантаженнях це число збільшується аж до двох грам на кілограм. "Екстремальна" дозування — 3 грама на кілограм — підходить тільки бодібілдерам для активного і швидкого набору маси в умовах інтенсивних навантажень і сушки.
Новачкам великі дози протеїну протипоказані — їх організми поки не пристосовані до активного переварювання білка. Порушення цього правила загрожує в першу чергу проблемами з нирками — краще не ризикувати і почати з невеликих доз, поступово збільшуючи їх і коригуючи харчування.
Щоб схуднути або набрати масу, жіночому організму потрібно в середньому півтора грама білка на кілограм ваги. У чоловіків в залежності від поставлених цілей це число коливається від 2 до 2.5 грамів.
Вплив протеїну на організм буде індивідуальним, тому ми рекомендуємо впроваджувати його в план харчування поступово, спостерігаючи за результатами. Для новачків кращою схемою буде почати з прийому протеїнового коктейлю після тренування, згодом замінивши ним же один із прийомів їжі.
Це зовсім не означає, що варто приділяти увагу тільки білку і відмовитися від жирів і вуглеводів — без збалансованого харчування будь-які харчові добавки не приносять користі. У той же час, не варто думати, що протеїн — це панацея від зайвої ваги. Його прийом марний без фізичної активності і відповідної дієти.
Автор блогу Богдан Єфімчук, 28 липня 2021 року
|